Отваря ли се нова глава за книгоиздаването?

Следващата седмица някои от най-големите имена в книгоиздаването ще се съберат на Парк Лейн, в Лондонският хотел Хилтън, по повод Браншовите награди за книготърговия.
За пръв път тази година беше обявена Наградата за Дигитална стратегия-отдаваща признание на начините, по които въвеждането на нови технологии разширява пазара.
Това се случва във време, когато продажбите на е-книги във Великобритания преживяват стремителен скок – с 366% за 2011, като с това се компенсира спада в търсенето на хартиени книги.

Миналата седмица стана ясно, че магазинът за електронни книги Pottermore е продал електронни издания на Хари Потър за 3 милиона, като продажбите само за първите три дни са на стойност един милион.
Сам Мисингхъм от блога за дигитнално книгоиздаване FutureBook, казва че 2012 е годината, в която дигиталното се е запечатало в мисленето на книгоиздателите и вече не е „интересна експериментална среда за готини хлапета“.
„Екнигите са като масло и мед“, казва тя.
„Издателите виждат огромен растеж в тази част от своя бизнес. Едно от важните неща е възможността издателите да комуникират директно със своите клиенти“
Това се отнася и за един от тазгодишните номинирани, издателство Арлекин, чийто бранд Mills and Boon разцъфна през тази година.
Електронните книги позволяват на издателите да удовят броя на издаваните книги, които се пускат ежемесечно. Продажбите на електронни книги в момента задминават продажбите на хартиени издания чрез поръчки в интернет.
„През годините се опитахме да поставим дигиталнтото в сърцето на всичко което правим“, казва Тим Купър, дигитален и маркетинг директор на Милс и Буун.
„Дигиталното лежи в естестветното сърце на нашето съдържание. Нашите читатели приключват с четенето на една книга и могат веднага да свалят следващата.“
Няколко хиляди заглавия с изчерпани тиражи на Mills and Boon бяха превърнати в електронни книги, докато компанията изследва и възможностите на социалните медии.
„Поддържането на директна комуникация с нашите читатели е от огромна важност за бъдещите ни успехи, не винаги става въпрос само за директни продажби.“, казва Купър.
Сериите за младежка литература на Mills and Boon имат Фейсбук панел с участници, наети през Фейсбук и Туитър, които дават мнение за дизайна на кориците.

Еротични корици
Едновременно с пускането на серия електронни книги с анимирани корици, Mills and Boon планират да пуснат скоро и он-лайн читателски клуб.
Но какво може да се каже за асортимента им от еротична литература? Дали електронното книгоиздаване е предизвикало ръст в продажбите на еротична литература сред хората, които са се притеснявали от четенето на хартиени еротични издания публично?
„Една от привлекателните черти на електронните книги е това, че не е необходимо някой да знае какво четете“, признава Купър,“ но аз смятам, че мигновенността и удобството на електронното четене са по-привлекателни“

„Ако погледнете на бестселърите сред екнигите, ще видите, че не всички те са еротика или книги, с чиито корици не бихте искали да ви видят“.
Както Мисингам сочи, светът на мобилните приложения и смартфоните е мястото където издателите са по-предпазливи.“Ако вземем предвид разходите за сложни приложения, издателите нямат идея дали ще си възвърнат инвестицията.“
„Приложенията, сред индустрията имат малко лоша слава“, казва Роб Никълс, маркетинг и дигитален директор на Constable and Robinson, друг от нoминираните.

„Доста са скъпи за производство, и по едно време имаше припряност за създаването на приложения, без да имаше реална нужда от това“
Едно от приложенията с най-добри резултати на Constable and Robinson за 2011г. е създадено за носителя на пулицър, романа A Visit from the Goon Squad, на Дженифър Еган.“ Уникалната му структура даде възможност за създаването на нещо по-креативно“, казва Никълс.

Книгата, поредица от взаимно свързани истории развиващи се на фона на американскта музикална индиустрия, прескача във времето между пънкарската 1970 г. до близкото минало.
Приложението позволява на читателя да препрочита историята в различен хронологичен ред. Също така има бележки за всеки от героите, както и аудио, видео и илюстрации.
С пазар пълен с четци на екниги  продуктовия микс  достига точката, където екнигите носят около 20% от приходите.

Свиването на пазара на печатни книги – особено при нехудожестената лиература – също е довело издателите до създаване на сайтове, поддържани от реклама, като Honest John- за любители на автомобилите, the Complete University Guide – за кандидат студенти, или Allotments- за домашно отглеждане на зеленчуци. Всички тези сайтове започват живота си от печатните медии и прерастват в дигитални.

Един от лидерите на литературните приложения е партньорството между Faber и Touch Press.
Миналата година дигиталното издание на Т.С. Елиът- „Пустата земя“ за айпад доказа, че литературните приложения могат да са печеливши като възвърна инвестицията само за 6 седмици.

„Изключително интересно е да си в дигиталното книгоиздаване“, казва Макс Уитби- изпълнителен директор и съосновател на Touch Press.
„Ние не просто взимаме книга, която може да съществува в печатна форма и я трансформираме за Айпад. Ние търсим начини, чрез които да дадем на читателя нови аспекти и информация за същността на произведението, които не може да получите чрез печата.“
Приложението на Touch Press – Елементите, даде пример като вдъхна живот на менделеевата таблица. Последващата – Слънчева система- спечели наградата за иновативност миналата година.

Но Уитби казва, че представянето на поемата „Пустата“, синхронизирано с пърформънса на  Фиона Шоу, привлича и ненаучна аудитория.

Следващо в списъка е приложение с филмирани четения на всичките 154 сонета на Шекспир.

„Пустата земя“ и Шекспир ни отведоха в нова територия, която ни дава достъп до много по-широка аудитория“, казва Уитби.

Мисингам, от Future Book, вижда общото настроение като оптимистично.

„Дигиталната трансформация се случва много по-бързо отколкото при музикалната индустрия“, казва тя, “ Има ли хора, които биха предпочели това да не се случва? Разбира се че има. Но се създават много иновации“

Пълният списък с номинираните за дигитална стратегия за тази година са: sy Crow, Harlequin, Constable and Robinson, Faber & Faber Ltd, Lonely Planet, Penguin, Osprey, Kobo and W H Smith.

By Tim Masters Entertainment and arts correspondent, BBC News
Ebooks: Is digital opening up a new chapter for publishing?

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: