This is not a joke*

Шломо Занд- професор по Европейска история, световно-прочут писател и провокатор беше на посещение в София от 9 до 12 април. За мен беше удоволствие да прекарам доста време в компанията на този новатор с чувство за хумор. Запленена от чара на професор Занд, реших да споделя впечатленията си.

Имах известни притеснения преди срещата си с професор Занд на летището в 8.30 ч. сутринта. Винаги лаконичен в и-мейлите си, беше оставил впечатлението за сдържан човек. Поради ранният час и нетърпението ми веднага заведох професора на кафе. Ако се питате какво пие Шломо Занд- еспресо с малко мляко. Първото му впечатление за България- израилтяните и българите много си приличат външно. Моето първо впечатление – знае за българската история повече от мен, не знае какво е сноуборд (!?) и е много чаровен.

Професор Занд беше в София по съвместна покана на Института по Литература към БАН и БГкнига. На мен се падна честа да го придружавам при посещението му в София. Представих програмата с ангажименти и възможности за прекарване на свободното време, когато професор Занд ме увери, че през цялото време ще работи над френският превод на най-новата си книга- „The invention of the homeland“.

По време на първата лекция на Шломо Занд в Института по Балканистика, бях впечатлена от способностите му на лектор и оратор. Защо хората са способни да дадат живота си за да запазят границите на родината? Защо следващото поколение евреи вече няма да има светска еврейска култура, а юдеизма е само религия? Защо не може да има втори Холокост? Защо нобеловият лауреат Гюнтер Грас е много смел човек?  Вярваме ли, че преди 1000 години някой от населяващите тези земи се е идентифицирал като българин? Професор Шломо Занд знае как да провокира въпроси и как да дава отговори. Лекцията може да гледатe тук

http://www.youtube.com/user/ilitizda/videos?query=%D1%88%D0%BB%D0%BE%D0%BC%D0%BE+%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B4

На втората си лекция професор Занд отдели повече време на настоящата политика на Израел, сподели мнението си за ядрената заплаха в района на Близкия изток и каза, че който не желае да живее с араби, би трябвало да напусне района и да се премести в Париж. „This is not a joke! You have to believe“ – повтаряше професор Занд докато разкриваше идеите си за разрешаване на конфликта в Изреал по мирен път. „Оставам песимист за положително развитие на проблемите в района“, сподели той, „Израел няма демократично управление, въпреки че е либерална държава“.

Въпреки провокативното заглавие на книгата си „Изобретяването на еврейския народ“, професор Занд показа на всички свои опоненти, че в думите му няма нито агресия нито антисемиtизъм. Изложи идеите си за постигането на мир в Израел и окупираните територии. Накара присъстващите да се замислят какво ни прави народ и щяхме ли да се идентифицираме като такъв, ако медиите не съществуваха.

По-късно, по време на вечеря професор Шломо Занд сподели, че е бил шокиран от откровено сексуалното съдържание на българските музикални видеоклипове , че Тел Авив е топ дестинация за хомосексулаистите от Европа и, че днес  в северна и западна Европа изневярата все повече отпада като причина за развод. Ако се питате кои са любимите автори на Шломо Занд за 2011 година – те са същите като моите- Стиг Ларшон и Ю Несбьо.

Повече за книгата на професор Занд, страхотно преведeна от Росен Люцканов може да прочетете в ревюто на Христо Блажев www.knigolandia.info

*“This is not a joke“ – израз често употребяван от Шломо Занд, по време на посещението му в София

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: