Защо метаданните са ключ към вашето дигитално бъдеще?

Защо метаданните са ключ към вашето дигитално бъдеще?

„Може да не знаем как ще изглежда издателския пейзаж след пет години, но едно е сигурно- метаднните са това, върху което уверено трябва да вземете контрола сега, за да защитите бизнеса си от бъдещето“.

Не прилича на начало на публикация за Издателския бизнес, нали? За мен е удоволствие да ви представя превод на един страхотен материал, написан от Еdward Nawotka, главен редактор на publishingperspectives.com

Какво са медатаднните и защо те са толкова важни за издателския бизнес?

Метаданни може да звучи плашещо за някои, но всъщност е нещо много просто. Метаданните представляват цялата информация свързана с дадена публикация, която се използва за да се произведе, публикува, дистрибутира, маркетира, промотира и продава книгата. Това включва много прости неща, като заглавието, автора на книгата, корицата и файловия формат, до много  по-сложни неща като условията по договора за публикуване, информация за правата,  тираж, данни за продажбите, рецензии и отзиви. Обикновено тези данни са под формата на файл, съхраняван в база от данни, която ще съдържа цялата информация за всички книги на издателя. Този файл ще може да бъде разпечатван и експортиран към различни формати, които могат да бъдат използвани от търсещи машини, търговци и дигитални медии, за да представят и продават вашата книга.

Защо е важно за издателите да се обучават и да опресняват знанията си за метаданните?

Метаданните са всъщност историята на една книга. Тя разказва на хората всичко което трябва да знаят за книгата и как да работят с нея. Без добри метаднни в наличност, всеки човек който има контакт с книгата – от редактора, през печатаря до търговеца- ще трябва да създава наново данните за книгата, което ще доведе до грешки. Например,ако един човек сгреши изписването на името на автора това може никога да не бъде поправено,а хората търсещи името на книгата в базата от данни никога да не могат да я открият. Самата книга, както и тази огромна инвестиция на време, пари и усилия- също ще бъдат загубени. Форматите и устройствата ще се променят- и ние, честно, не знаем  как ще изглежда издателският бизнес след 5 до 10 години, но метаданните са нещото над което уверено трябва да поемем контрола, без значение какво ще се случи в бъдещето.

Какви са предимствата на създаването на по-добри метаднни?

Добрата новина е, че създаването на точните метаданни, ще осигури възможност на хората които търсят книгата ви он-лайн, да я откриват лесно без значение дали става въпрос за художествена литература или учебник по биохимия. Търсещите машини, социалните мрежи, дистрибуторите на електронни книги- всички те разчитат на метаднните, за да помогнат на потребителите да намерят книгата. Направете го погрешно и те никога няма да намерят книгата ви, а вие ще изгубите продажби;  направете го добре и вашата ще бъде първата книга която се появява при търсене. Това са просто добри продажби и маркетинг. Освен това за библиотеките е особено важно да могат управляват своите колекции, за да помогнат на абонатите си.

Могат ли издателите да внедрят по- добри стратегии за управление на метаднните в своя дигитален производствен процес?

Това е същото което правите и за печатните си издания, само че вместо да го правите за физическа книга, вие го правите за дигитален файл. Най-важното нещо, което трябва да помните са промените в метаданните, които се случват докато книгата преминава през системата и различните хора в издателската къща, работят над нея. Редакторът може да направи промени по описанието на съдържането на книгата, маркетинговият отдел ще добави информация за цената, като ще направи и рекламният отдел, след като книгата се появи на бял свят. Метаданните също така ви позволяват да преразглеждате и подобрявате информацията, при появата на нови класификации, стандарти и практики, и по този начин да осигурите непрекъснато тестване на книгата си.

Не са ли метаднните нещо, за което имат грижата дигиталните отдели на издателите?

Просто казано- това трябва да е част от работата на всеки човек в издателството. Проблемът идва, когато една издателска къща внедри „дигитален директор“ и всеки друг започва да мисли- „е вече не е моя работа“. Метаднните са инструмент, който всеки може да използва за да помогне за създаването на успешна книга и да я задържи по-дълго на пазара. Много хора аутсорсват метаднните за електронните си издания на доставчици на услуги, които създават и дистрибутират техните електронни книги- което всъщност може да се получи и добре- ако те са непроменливи. Ако имате различни видове метаданни, разпространявани към много различни организации става трудно когато искате да направите промяна, а оправянето на появилите се грешки още по- трудно.

Къде хората могат да разберат какви са най-добрите начини за работа с метаднните?

Може да го правите по метода на „пробата и грешката“, но това може да доведе до грешки, особено ако нямат много опит с дигитални платформи. Има много експерти, които могат да ви научат на добрите практики, как да работите със определени търговци, и предлагат опит от реалния свят. На конференцията „Перспективи за метаданните“ / Metadata Perspectives conference/, във Франкфурт, ние ще предложим 5 часа от интензивно теоретично и практично обучение от най-добрите в бизнеса. Ще ви научим за всички типове метаданни, как се променят при различни сценарии, от търсачка, през търговец и социална мрежа, и какво трябва да знаете за бъдещето. Всеки който посети конференцията ще има възможността да се върне към собствената си компания уверен, че ще може да направи необходимото за метаданните и ще продава повече книги.

На тази годишната конференция ще презентират: Toolan, Firebrand Technologies, USA; Ingrid S. Goldstein, Knowledge Architectures, UK/Germany; Michael Bhaskar of Profile Books, UK; Steve Paxhia: Chairman, and Jonathan Hevenstone, EVP of Jouve North America; the editorial department of Sourcebooks, USA; and others.

Линк към оригиналния материал

Със съжаление мога да кажа, че не бях на лекцията, но ако се появи видео обещавам да го постна :)

Диана

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: