Със или без дебат, бъдещето на библиотеките е неясно

С известно закъснение публикувам своето мнение за дебата относно бъдещото развитие на библиотеките у нас.

На 05 Октомври, в 17 ч, в Червената къща се състоя дългоочакваният от мен дебат- част от Националната Кампания за възраждане на библиотеките.
Залата беше пълна с млади хора, което ми направи страхотно впечатление. Без значение какво ги беше довело тук, те взеха активно участие в разговора. Казвам разговор, защото дебат на практика не се състоя. Нито един от адресатите на отвореното писмо не дойде на дебата. Далеч съм от мисълта че Бойко Борисов или Симеон Дянков ще посетят такова мероприятие, но факта че нито Министерството на културата, нито Министерството на образованието бяха изпратили свои служители ме потресе.Искрената незаинтересованост на институциите, беше и мотото под което протече дебата. В очите на всички присъстващи се четеше безпомощност пред безразличието на тези, в чиито ръце стои властта за взимане на стратегически решения за библиотеките в страната.

Поканените на дебата, от своя страна, направиха силни изказвания по същество и дадоха конструктивни идеи за посоката на развитие. Сред дебатиращите бяха доц. Александър Кьосев /преподавател в СУ „Свети Климент Охридски“/, Николай Аретов / БАН/, доц. Александър Димчев/ Философски Факултет на СУ „Свети Климент Охридски“ и други.

Исканията заявени от организаторите бяха в две посоки- за адекватно финансиране от една страна и за довършване на закона за библиотеките, чрез разработване на стандарти регулиращи дейността им. Стандарти, които да дефинират библиотеките, като съвременни културно – информационни центрове, в близост до нашите домове. В стандартите трябва да се заложат професионалните изисквания към библиотекарите, видовете предлагани услуги и параметрите на финансирането.

Сред изказванията се чуха тежки думи, като беше цитирано и изследването на Читателските практики в България, проведено съвместно с Алфа Рисърч и Академичната лига за Югоизточна Европа/ http://www.seal-sofia.org/, според което 29% от българите не са прочели нито една книга през целия си живот. И отново- Министерството поръчител на изследването- дори не се е поинтересувало от резултата. Изтъкната беше и позицията, че от институциите трябва да се изисква, не да се моли. Някои изказвания акцентираха и върху това че липсата на достъп до книги, периодика и он-лайн ресурси са една от главните причини за ниската грамотност извън големите градове.

Организаторите на националната кампания за възраждане на библиотеките, в лицето на Асоциацията на библиотекарите и Асоциация Българска книга също отнесоха критики. От няколко изказвания бяха отправени забележки към фокуса на кампанията. Към това, че не е изрично подчертано, че това е кампания за модернизиране на библиотеките, че в нея не се споменава нищо за дигиталните ресурси, че не се говори за превръщането на библиотеките в модерни инфраструктури за информационни потоци. Заслужени критики отнесоха и издателите, за това че не са готови да предложат адекватен дигитален продукт. И всичко това под бурните аплодисменти на публиката от ученици и студенти.

Любимият на всички книгомани сайт Аз Чета беше посочен като едно от малкото положителни неща, които се случват с книгите в България.

А дали София може да стане Културна столица на България, след като библиотеките й тънат в прах, това е въпрос на който тепърва ще получим отговор.

Все още не е късно да подкрепите петицията на www.peticqa.com Към този момент са събрани около 15 000 подписа офф лайн и само 2500 в електронната петиция. Официалното и връчване ще се състои на мирен протест, който ще обявим в Фейсбук страницата на Кампанията. Подкрепете ни!

Диана Бойчева

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: