Бизнес с електронни книги- какво по-лесно от това?

Да продаваш електронни книги- звучи като лесен, доходоносен бизнес с малко усилия и стабилен приход. Това е бъдещето все пак!  Защо тогава българският пазар не е залят от Интернет магазини за електронни книги? В този материал ще споделя своите впечатления.

Ръст в продажбите на електронни книги 200%, Амазон оповестява, че електронните книги надминават хартиените по продажби, книжарници фалират заради бума на електронни книги-… Всички тези заглавия ни заливат от родната и международна преса, но българският пазар като че ли не може да отговори адекватно на Световните тенденции. Какви са причините да се предлагат толкова малко  книги в електронен вид в България?

Какво е предлагането?

В момента има няколко сайта които предлагат е-книги за продажба и свободно изтегляне, с уредени права,  някои  от тях предлагат и преводна литература.

Сайта на издателство МАК- http://www.mak-books.eu където се предлагат само книги на издателството за он-лайн четене.

Буквите – сайтът за нова българска литература, поезия, проза

Сайта Е-книги.нет, където се предлагат някои интересни електронни книги на български и преводни автори.

Сайта www.biblio.bg– книжарница за електронни книги и списания, използваща платформата на Adobe

Сайта за електронни книги на М-тел и БГкнига www.mtel.bg/ebook, използващ платформата на Adobe

Ще се радвам да добвя в този списък всеки сайт продаващ електронни книги в България. За да добавя вашият сайт, пишете ми мейл.

Какви книги се продават?

Българските автори– По-голямата част от предлаганите заглавия са на български автори. Това е нормално тъй като правата за е-издания са много по-лесни за уреждане и често пъти с по-ниска цена. Любопитното е, че издателствата с най-голям пазарен потенциал, когато говорим за български автори- Жанет 45 и Сиела, все още напълно отсъстват от пазара на електронни книги. Те разбира се „правят нещо“, следят пазара, смятат че това е бъдещето, но явно нещо не достига, за да получат българските потребители най- доброто от съвременните БГ автори.

Преводната литература– Все повече започва и предлагането на преводни книги в електронен формат. В договорите, които се подписват в момента, издателствата масово включват клаузата за е-книги като неразделна част. Тези книги,  в най-добрият случай, ще се появят на пазара след няколко месеца. Ако говорим за книги, които вече са се утвърдили на пазара- темата става деликатна. От една страна договорите им трябва да се преподпишат, което често е съпроводено с допълнителни финансови аванси. Когато едно издателство иска да влезе с повече електронни книги на пазара трябва да си предвиди по- солидни суми за първоначална инвестиция.

От друга сртана, за моя изненада много от издателствата нямат добър архив, пазят само PDF версии на книгите си, или са работили с подизпълнители, които не са им предоставили работни файлове за архив. И тук отново опираме до специалистите които очакват заплащане за да създадат качествена е-книга от хартиеното копие…

Има ли нужда от издателствата?

Шири се мнението, че няма нужда от преговори с издателствата, че може направо човек да се договори с авторите. Това е и новата услуга на Амазон, която разбуни духовете на запад. Моето лично мнение, като дистрибутор на съдържание, е че договарянето с издателство е много по-удачен вариант поради няколко причини. Издателството може да предложи няколко книги на куп, да извади съответни ISBN номера за електронните издания, то притежава вече редактирани и изчистени от грешки текстове, както и правата за дизайна на кориците.  Всичко това ще трябва да се създаде наново.

Издателството, за разлика от автора,  може да издаде фактура за направените продажби, което е съществен елемент. Не на последно място е и специалистът по предпечат, който се занимава професионално и знае как да създаде качествени файлове. Издателствата са и тези, които отделят ресурс и време за промотиране на произведенията и техните автори- нещо което е неделима част от процеса на продажбата.

От друга страна обаче, авторите са доста по-гъвкави и по-лесно взимат решение за продажба. При договаряне директно с автори, ние извършваме издателските услуги за тях. Никой не очаква авторът да странира книгата си или да си направи корица сам. Смятам че в случаите когато това се случва- книгата няма добър вид и възможностите й за продажба спадат рязко. Наш партньор за издателските услуги са и http://www.bukvite.bg

Имат ли бъдеще е-книгите в България?

Къде са големите издателства щом стане дума за електронни книги. Далеч съм от мисълта, че издателите не виждат или не разбират електронните книги и техния бум на запад. На международните панаири на книги електронното книгоиздаване е основна тема, а правата за е-издания се добавят като стандартна опция към договорите. В България, обаче приходите от продажби на електронни книги все още не оправдават разходите.

Видео от репортаж за електронните книги, може да видите в предаването „Моите пари“, излъчено от БНТ1, днес 13 септември, от 22.30 ч. / очаквайте линк/

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: