Как да на правим качествена електронна книга в PDF файл?

Получавам много запитвания за публикуване на електронни книги в PDF формат. В този материал ще се опитам да систематизирам добрите практики и настройки при експорт на PDF файла, необходими за да се получи гъвкава и лека електронна книга.

Ще разгледам следните настройки:

1. Чистота на дизайна; 2. Генeриране на съдържание; 3. Картинки; 4.Мета- данни; 5. Препратки; 6. Настройки при експорт

Приятно четене :)

1. Чистота на дизайна- както при дискутирания нашироко от мен ePUB файл, така и при PDF файла, който е предназначен за пуликуване  като електронна книга, избягвайте орнаментите. Фашите, винетките и другите „украси“ само затрудняват четенето на книгата в случаите когато тя се отваря от устройства с по-малки екрани. Защо?- много от устройствата имат вграден софтуер, който „извлича“ текста от файла и го визуализира като чист текст. Приложените шрифтове остават, както и настройките зададени в стиловете, но всички картинки, фаши и орнамети се наместват между текста, често на неподходящи места. Когато книгата се визуализира на страници, както е в PDF файла,  нормално e номера на страницата или фашата да бъде в долния десен край на бялото поле/ например/. При така нареченото от мен „извличане“ тези елементи могат да прекъснат изречение по средата, ако то се прекъсва в края на страницата. Може би не звучи ясно, но … просто ми се доверете  :). Наличието на малки растерни елементи в текста или в началото на главите- не е проблем.

2. Съдържанието- един от основните елементи на качествената електронна книга.Без значение дали генерирате своя PDF чрез специализиран софтуер за предпечат или просто през WORD или Open Office- задължително използвайте функциите за автоматично генериране на съдържанието. За да създадете успешно коректно съдържание- задължително условие е всички заглавия да са в един стил. Функциите за генериране на съдържание избират текстовете в този стил, образуват от тях списък от линкове. Ако в съдържанието ви има „подточки“, те трябва да са в отделен стил, който да посочите за подчинен на първия.

Илюстрирам това с няколко скрийншота от InDesign/Layout->Table of contents/:


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

След натискане на ОК, поставяте съдържанието в работния файл. Как да го включите в окончателния файл, ще прочетете при опциите за генериране на PDF по-долу в текста.

3. Картинки

Що се отнася до картинките- често пъти те са неразделна част от текста. Именно наличието на изображения налага използването на PDF формат при някои книги или списания. Препоръчвам те да бъдат с резолюция 72, 96 или максимум 150 dpi. Като резолюцията трябва да бъде еднаква за всички картинки. Що се отнася до фигури и таблици- за сега нямам по- добър отговор от това- превърнете ги в jpeg.

4. Мета-данните както и при ePUB файла носят по -приятно изживяване на вашите читатели. Те се отразяват при визуализация на книгата през устройства и носят допълнителна информация за файла. Ето как да ги добавите:

Достатъчно е да добавите данните от първата страница в прозореца.

5. Препратки– удобно е когато ги има на подходящите места. Тук ще визуализирам един пример от Книга – игра, която правих наскоро.

Първо – всички думи или цифри, които ще използвате за дестинация на препратките, трябва да бъдат в един стил. В моят случай- това са номерата на епизодите в книгата- игра.

След това, там където в текста читателят трябва да избере към кой епизод да се пренасочи, трябва да създадем препратка към съответния епизод.

 

 

 

 

 

 

Извикваме меню Cross-references

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Маркираме текста, който ще препраща и избираме бутона Make new cross-reference

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пред нас ще се отвори прозорец, в който да зададем настройки- За това от къде програмата да търси дестинацията. В моя случай това са стиловете на параграфи, по-точно стила Number. В дясно се визуализират всички параграфи от текста, които използват този стил.

Другото което трябва да изберем е дали връзката да е видима или невидима в крайния вариант на PDF.

Настройката на визуализацията на линка, ще посоча в следващият prins-screen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тук ще ви покажа как да настроите видимата, за потребителя връзка, така че тя да съдържа само оригиналната дума от текста.In desin дава доста предложения, но за мен те всички са претрупани. За щастие програмата предоставя възможност и за настройка. Прозорецът се извиква от иконата с молива в предишния прозорец, поле Cross-reference format

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Аз лично избирам визуализацията да бъде на целия параграф/ при мен той е номера на епизода в книгата – игра/ и премахвам предложените от програмата кавички, като ги изтривам с курсура.

 

 

 

 

 

 

 

 

Тук спирам с препратките. Ще се радвам ако имате въпроси или коментари да пишете-аз ще отговоря.

6. Настройки при експорт

Тук ще визуализирам с принтскрийн от прозореца за експорт

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всички други настройки могат да бъдат както са по подразбиране. Обърнете внимание на цветовото пространство на файла ви- то трябва да бъде RGB.

Надявам се с този пост да съм ви била полезна и пожелавам на потребителите електронни книги с все по-високо кчество.

Реклами
Comments
One Response to “Как да на правим качествена електронна книга в PDF файл?”
Trackbacks
Check out what others are saying...


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: