Изобретяването на еврейския народ, книга от историка Шломо Занд

Ревюто ми за книгата „Изобретяването на еврейския народ“ се забави доста. Тук в кратък материал ще опиша личното си впечатление. Книгата на Шломо Занд не напразно предизвиква бурни дискусии в Европа и Близкият Изток. Много подробна, неоспоримо подплатена с цитати от исторически трудове и научни изследвания, книгата определено тежи на мястото си. Тук е мястото да благодаря и на Росен Люцканов- впечатляващо ерудиран и точен преводач. Благодарение на страхотно свършената от него работа, идеите на Шломо Занд, звучат неоспоримо и на български език.

Изобретяването на еврейкия народ, БГкнига

Две думи за идеите на Шломо Занд- дефинирайки понятията народ и нация той ми даде нова перспектива към това кое ни прави българи. Смятам, че написаните от него истини важат с пълна сила за нас, както и за еврейския или всеки друг народ. Острите му критики към крайните националисти, без значение от вярата или националността, към дискриминацията на верска или расова основа и призива му за един по-модерен и толерантен Израел са аспектите, които ми допаднаха най-много.  Книгата е изпълнена с развенчаване на исторически митове, преглед на доказателства и аргументи и откровени критики към последователите на ционизма. Въпреки това, аз намерих в нея една нова и позитивна идея за  разрешаване на конфликта в Близкия Изток. „Изобретяването на Еврейския народ, ще се хареса както на любителите на задълбочени исторически четива, така и на любопитните читатели с интереси в областта на международната политика. Достъпно написана книга, която за първите няколко седмици на пазара предизвика страхотен интерес.

Препоръчвам вдъхновеното ревю на Христо Блажев- www.knigolandia.info

Тук може да изтеглите откъс izobretiavaneto-na-evreiskia-narod

Един цитат от Шломо :)

Тук е мястото да бъде направено едно пояснение: противно на твърденията на различни критици, причина за написването на книгата ми не беше желанието да отрека историческото право на евреите върху Цион. Допреди няколко години самият аз наивно вярвах, че изгнанието наистина се е случило в ранните години на християнската епоха, но никога не ми е хрумвало, че продължилото две хилядолетия отсъствие гарантира право на собственост върху земята, като същевременно дванадесетте столетия присъствие не осигуряват същото това право на местното население.
На никого не би хрумнало да отрича съществуването на Съединените щати въз основа на това, че местните жители са били лишени от земите си по време на формирането на американската нация. Никой не би твърдял, че нормандските завоеватели трябва да бъдат прогонени от Британските острови, или пък арабите да бъдат върнати обратно в Испания. Ако искаме да избегнем превръщането на света в гигантска лудница, трябва да устоим на изкушението да преразпределяме неговото население в съгласие с определен исторически модел. Израел днес може да претендира за своето право на съществуване само приемайки, че създаването му е следствие от дълъг и мъчителен исторически процес, а също и че всеки опит за отричане на този факт ще доведе до нови трагедии.

Приятно четене!

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: