Дизайн на електронни книги или за добавената стойност на е-изданията

След няколко поста за добрите практики при създаване на еPUB, откривам нови неща все по-рядко, като вниманието ми се съсредоточи върху външния вид на книгите. През мен минават доста ePUB файлове създадени от други хора и ми беше доста любопитно да видя как всеки от тях вижда приложението на връзките и какви са разликите в дизайна на книгите. Тук ще ви покажа няколко добри примера.

Първо ще се спра на две интересни приложения на съдържанието, които ми направиха впечатление.

Началото на книгата винаги изглежда малко хаотично, поради разнообразна информация на първите страници, корицата и титула. Издателство ИБИС са решили проблема много спретнато. Определено за мен това е добър пример. Отделянето на титулната страница и копирайт бележката в отделни линкове на съдържанието е чудесна идея. Човек винаги може да ги прескочи, в същото време, когато отвори тези страници, те се позиционират идеално на екрана. Изглеждат така както очакваме да бъдат в една класическа книга.

добри практики при създаване на epUB

Друга книга, която разгледах с интерес, беше съновник, предложен от издателство ТРУД. Всяка буква от азбуката беше отделена в съдържанието. В подниво са изброени аа, аб, ав, аг, ад…. – първата и втората буква, с която биха започвали тъсените думи. Интересен начин за използване на съдържанието и определно удобно за читателя.

Поезията– предизвикателсво за всеки заел се с оформление на книги в epub, си намира майстора в лицетно на Иван Богданов от Фондация Буквите.  Визуализацията на книгата остава постоянна при всякакъв размер на екрана. Препоръчвам заглавията/ за поезия/ да са подравнени винаги наляво.

Често срещано явление при художествената литература е книга без означени отделно глави. Това не позволява създаването на съдържание, а и няма как смислово отделените части от текста да започват на отделна страница, както това се прави при оформлението на класическите книги. Предлагам семпло решение от издателство Колибри.

За визуализация на показаните примери е използван софтуера Adobe Digital Editions.

Реклами
Comments
3 коментара to “Дизайн на електронни книги или за добавената стойност на е-изданията”
 1. Нед каза:

  Повечето хора изобщо не са запознати с функционалността на Adobe Indesign SS 5.5, която съчетана с другите програми от Adobe Master серията и в съчетание на още 2-3 програми, могат да се постигнат удивителни неща. Ето ви пример, какво може да се направи с гореспоменатите програми:

  http://www.whoami-magazine.com/indexbg.html

  За приятно четене, препоръчвам да се чете на цял екран, има опция за това – панела за управление, под страницата. Като кликнете веднъж, страницата заема целия екран и се чете превъзходно. Като кликнете пак, страницата заема първоначалния си размер. С колелцето на мишката, се прелистват страници напред и назад.

  Това, което е интересно също е, че онлайн списанието може да се инсталира на всеки компютър, с която и да е операционна система. Използвана е технологията Adobe AIR.

  Много малко хора, според мен, се досещат, че могат да вградят в страницата видео или музика. Това дава едно съвсем непознато усещане на читателя.

  Каквото и да говорим, бъдещето и настоящето са и дигитални. 100% :)

  Поздрави от един обсебен по дигиталното. ;)

  • bgkniga каза:

   Истината е, че издателствата не разполагат/ не могат да си позволят специалисти, които са в час с най-новите тенденции. От друга страна се опитах да говоря с вносителите на продуктите на Adobe, за организирането на безплатен семинар по темата, но ми отказаха. Ще е чудесно да организираме нещо подобно- мога да осигуря терен в Книжна борса ИСКЪР

 2. Нед каза:

  Идеята за организиране на семинар е чудесна и в ерата на Интернет и дигиталното книгоиздаване си мисля, че повече хора биха могли да присъстват на онлайн презентация. И при интерес, на по-късен етап да се направи организиране в книжна борса ИСКЪР.

  В момента съм на завършващ етап по пускането на обновената платформа за Интернет МОЛ за дигитални книги – http://www.bgekniga.com – в който издателствата имат възможност да наемат виртуален магазин и да продават своите електронни книги. Платформата, смея да твърдя е уникална. Отчетността за продажби е направена така, че издателството да може да се отчита и на чуждестранните държатели на правата за книгата. Във фукционалността на платформата за продажба на дигитални книги има и affiliate програма, с която блогърите да могат, говорейки за интерсна книга, която са прочели, да осъществят продажба и да спечелят процент. За серификати за подаръци и купони с намаление да не споменавам ;), те са задължителни, мисля.

  Ще се радвам да си партнираме. Мисля си за една рекламна кампания:

  „Спасете едно дърво, подарете за новогодишните празници дигитална книга“.

  Поздрави! ;)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: