Две думи за новите модели на Pocketbook

С малко закъснение новите модели на Pocketbook  кацнаха и на българска земя. Какво ново може да се види в софтуера на устройствата и какви са разликите между тях може да прочетете тук.

Първо пристигна устройството за четене на е-книги Pocketbook 602. Изцяло нова разработка по проект на Pocketbook, устройството (както и всички нови модели) е произведено в заводите на гиганта Foxconn. Устройството идва със заявка за изключително качество, а ето и моите първи впечатления. Четеца е в комплект със стандартен usb кабел и калъф. За разлика от предшествениците си от серията 301, в кутията няма допълнителни аксесоари и памет. Благодарение на това и цената на четеца е в ниските нива- 442 лв.

Кадифеният калъф е предназанчен само за пренос на устройството- за да чете, човек трябва изцяло да го свали. Габаритите на четеца са малко по- големи, и самото устройство е  по- тежко от предшественика си.

Софтуера е коренно различен, като в основното меню има раздел „библиотека“ и раздел „bookland“- директна връзка с интернет книжарницата на Pocketbook. В нея не може да се намери нищо на български и книгите на английски и езиците от западна Европа са недостъпни за покупка от България. За радост на руско четящите, обаче има хиляди безплатни книги на руски език.

Достъпа до интернет се осъществява, след няколко настройки, които  намирам за малко досадни, макар, че  се ориентирах лесно, без да съм чела упътването. Единственото ми затруднние беше да намеря браузъра- който се намира в папка кръстена „игри“. Честно казано не мисля че браузването през устройство с е-инк екран е удобно. Бавното опресняване на образа е доста изнервящо.

Какво може да се каже за четенето на книги- основно предназначение на устройството. Лесно, просто и приятно- нямам забелжки :)

Четеца има вграден ситезатор на реч, който изпробвах на френски и на английски и за моя изненада- работи. От менюто няма възможност за избор на български, но производителите обещават нови версии на софтуера в скоро време. Надявам се с тази функция четеца за електронни книги да намери приложние за хора с увредено зрение.

Pocketbook IQ– устройство от рода на таблетите. Не ме спечели на пръв поглед, поради по- големия си размер (7 инчов екран) и личното ми мнение е, че е твъде тежко за четене на книги. Не си представям да държа 500 гр. с едната си ръка докато прелиствам с другата. От друга страна устройството е пълноценен таблет на изключително ниска цена- 351 лв. Ако предпочитанията ви са за многофункционалните устройства- IQ може би е вашият модел. Менюто предлага всевъзможни приложения, като софтуера е изпълнен на платформа Android. Тъчскрийна работи чудесно, а устройството е снабдено и с вградени тонколони.

Покетбук 603 ще обсъдя в следваща публикация, тъй като искам първо да го пробвам :) С две думи- корпус като при 602, и ново поколение тъчскрийн.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: