еPUB файла- лесно е да го направиш! Част 2

Както писах и в предишния пост най-голяма трудност срещнах със създаването на качествена е-книга от работен файл Page Maker. Тук ще обърна внимание на още някои важни подробности. Добрите практики при създаване на ePUB файлове съществуват и са полезни.

Да започнем с Корицата- задължителното й място е на първа страница от книгата. В противен случай има опсност, изтегляйки вашата е-книга, потребителя да се срещне с хаотична и объркваща първа страница. Странирането на книги за печат изисква няколко допълнителни страници в началото – за е-книгите- това е напълно излишно. Една от причините е, че скролването или прелистването на голми празни пространства отегчава читателя. Втората причина- In Design автоматично „изяжда“ празните полета между абзаците. Ако не оформите добре началото на книгата, рискувате тя да започне хаотично. Заложете на сигурно и направете корицата своя първа страница. С ниска резолюция и RGB цветове. В този ред на мисли, цялата информация от издателското каре, може да се събере в един абзац, който да следва корицата.

Вече засегнах  темата за празните полета. Нито големите празни полета, нито липсата на въздух ще донесат плюс на книгата ви.   Лично аз не харесвам плътен текст-той  се усеща в е-изданията повече отколкото в хартиените книги, където текста естествено е обрамчен от бели полета. Най- удобният начин да запазите въздуха в книгата е, да добавите отстъпи преди и след заглавията. Задължително е да ги отбележите в стила на параграфа и да изберете keep local styles, опцията при експорт на е-книгата. Това ще ви даде възможност да придадете четивност на книгата.

Чудесна допълнителна стойност на електронната книга е съдържанието. Генерирайте го чрез вградената функция на In Design. като изберете Layout->TOK . Задължителна отметка на -Create PDF bookmarks в прозореца за настройка на Съдържанието. При експорта във втория прозорец с настройки за ePUB, добавете отметка на -> include PDF bookmark entries.  (Към тази публикация ще намерите една презентация, която намирам за много полезна- там всичко което описвам е илюстрирано нагледно). Ако сте създали успешно вашето съдържание, то ще се появи извън е-книгата в програмите за четене и ще улесни потребителя в намирането на търсената информация. Обърнете внимание на шрифта, който задавате в стила на Съдържанието. Аз срещнах доста трудности докато го докарам на кирилица.

Последно, но не по важност- File Info. Много полезна възможност предвидена в страниращата програма.  Може да намерите прозореца- във меню File->File Info. Тук може да полълните някои данни за файла, който ще бъдат неразделна част от него- Автор, Име на книгата, копирайт. Полълвайте го, за да не остане книгата Ви анонимна за читателя сред другите му файлове.

Прилагам за изтегляне презентацията:  CREATING EPUB IN INDESIGN

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: