Трудно ли се прави ePUB файл или каво открих аз…

От доста време планирам да направя този пост, но някак все го отлагах. В трескавата подготовка за пускане на Adobe content server-a он-лайн през ръцете ми минаха доста файлове. Най- голяма трудност срещнах с работните файлове от Page Maker. Първия опит  да създам ePUB  от такъв файл ми изправи косата и ме остави отчаяна да гледам стената надявайки се на чудо. В крайна сметка не е страшно, стига да човек да се превъзмогне и просто да се хване за работа.

Ето и какво научих до сега:

1. В идеалния случай, Page Maker-ския файл се отваря почти нормално в In Design. Възникват тук там проблеми с шрифта, които сравнително лесно се отстраняват. В някои случаи се налага определени знаци да се подменят. (Да живее Ctr+F). На няколко пъти ми се случи текстовата рамка да не следва последователността на страниците. В тези случаи, копирах целия текст и го поставих в нов файл с нова, цяла рамка.

2. Текстовата рамка- ако тя е една- значи всичко е ок. Ако текста е в разкъсани рамки, подредени последователно без изображения между тях, също не е беда. В случай, че файла над който работите е от кофти вида- текст- картинка, текст- картинка и т.н.- лошо ви се пише :) Препоръчавам да направите текста в една рамка, а изображенията да поставите вътре в рамката между текста- гарантирам, че няма да съжалявате за хвърления труд.

3. Бележките- те определено ми скъсаха нервите. Ако се прехвърлят сносно, за вас остава само да ги превърнете във Foot notes. Автоматична номерация -не звездички :-) . При генериране на ePUB-а те ще станат чудесни двупосочни линкчета- неделичма част от добрата е-книга.

4. Картинките- ниска резолюция и RGB цветово пространство. Все пак е-книгите са предназанчени за преглед на устройства, не за печат. Работете за своите потребители, които теглят книгите през мобилен интернет и направете така, че вашата книга да има минимален размер.

5. Стиловете- задължителни, но препоръчвам да са минимален брой. Изчистения дизайн помага на потребителите. Орнаментите, ударените букви, подчертаните заглавия- оставете ги за шедьоврите на полиграфическата изработка. Електронните книги трябва да са лесни за четене.

6.  Орнаментите- горещо препоръчвам те да отсъстват. Тежат, както на окото, така и на трафика. Отново ще се повторя- мислете не за собственото си произведение на страньорското изкуство, а за комфорта на потребителя. Ергономията на електронната книга, ще задържи вашия потребител при вас.

7.  Таблици, формули, уравнения с шантави скоби и чертежчета- за моя изненада, ако не са „ръчно“ сътворени от линийки в Word-а, няма да имате проблеми с тях.

Сурна съм, че пози пост ще има продължение. Ако сте открили лесни начини и имате позлезни съвети как да направим електронните книги по- добри за потребителите, ще се радвам да споделите. В следащия пост ще включа- File Info, Съдържание, Задължителното фиксиране на разстоянието между Заглавията и текста и  Корицата.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: